LaMente logo

Mitä laserterapia on?

laserterapiakuva

Laserterapiaa ja laserakupunktuuria tehdään ns. matalatehoisilla lasereilla (LLLT eli low level laser therapy). Hoitolasereita käyttävät mm. fysioterapeutit kivun hoidossa ja dermatologit ihon ja limakalvojen hoidossa. Hoitolaser on hyvä työväline myös hammaslääkäreille ja kirurgiassa mm. ihon uusiutumisen nopeuttamiseen leikkauksien jälkeen. Lisäksi laserterapia soveltuu hyvin kosmetologien, jalkahoitajien ja hierojien hoitovalikoiman täydentämiseen.

Matalatehoista laserhoitoa voivat antaa kaikki asianmukaisen laite- ja turvallisuuskoulutuksen saaneet hoitoalan ammattilaiset. Hyväksytyt hoitolaserit ovat lääkintälaitteita, mutta suoranaista lääkärin valvontaa niiden hoitokäyttö ei vaadi. Laitteet eivät aiheuta esim. välittömiä lämpövaikutuksia tai muitakaan sivuvaikutuksia. Kun asiakkaan ja hoitajan silmät suojataan hoidon aikana asianmukaisilla erikoislaseilla, on laserterapia täysin turvallista.

Hoitosovelluksia on lukemattomia ja niistä on saatavilla paljon kirjallisuutta. Eri ammattiryhmät soveltavat terapialaseria työhönsä monin tavoin, joko aivan paikallisena hoitona tai yhdistettynä hoitopisteiden, kuten akupunktiopisteiden käsittelyyn.

Halutun hoitovaikutuksen aikaansaamiseksi laitteen tuottaman laservalon on oltava riittävän tehokasta. Laserin teho on keskeinen asia, koska se vaikuttaa hoitotuloksen lisäksi myös hoitoaikaan. Uudet korkealaatuiset laserit mahdollistavat tehokkaan annostelun lyhyessäkin ajassa, jopa muutamissa minuuteissa. Kuhunkin hoitotarkoitukseen on valittava oikeanlainen laser. Valon eri aallonpituudet eli eri värit soveltuvat eri hoitotarkoituksiin.

Hoidon vaikuttavuudesta eri hoitoaiheisiin on tehty satoja puolueettomia lääketieteellisiä tutkimuksia. Näkyvää valoa tuottavat laserit (aallonpituus n. 400 – 750 nm) soveltuvat erityisen hyvin ihonhoitoon. Yleisimmin ihonhoidossa käytetään punaisella valoalueella olevia laitteita. Laservalo mm. nopeuttaa epitelisoitumista hoidettaessa haavoja. Se myös edistää kudosten uusiutumista ja rauhoittaa tulehduksia. Hoidot tehdään yleensä sarjahoitona, mutta esim. akuuttien ihon tulehdusten hoidossa jo yhdestäkin hoitokerrasta on apua.

Laserin lymfakiertoa ja verenkiertoa parantava vaikutus on avuksi esimerkiksi aineenvaihdunnallisia ongelmia hoidettaessa. Kivunhoidossa laserterapia soveltuu hyvin mm. niveltulehduksiin sekä tendiittien ja bursiittien lievittämiseen ja paranemisen nopeuttamiseen. Laserhoito edesauttaa myös urheiluvammojen ja haavojen sekä tuoreiden arpien paranemista.

 

Hoitolaserien käyttöaiheita:

  • tulehdukset iholla ja limakalvoilla

  • haavojen hoito

  • nuorien arpien hoito

  • laserakupunktuuri

  • turvotus

  • kivun hoito

  • hoitoaineiden imeytymisen edistäminen

  • ihon kiinteyttäminen

  • syylien ja pykiminen hoito

 

Lähdeteoksia:

G. David Baxter: Therapeutic Lasers. Theory and Practice. (1994)

Chukuka S. Enwemeka, Pekka J. Pöntinen: Light Therapy Applications. 3. edit. (2007)

Hode L., Tunér J.: The new laser Therapy Handbook (2002)

Tietoa Theralux-hoitolaserista