fbpx

LaMente logo

Maurice Mességué

Maurice MessegueMaurice Mességué syntyi 14. joulukuuta 1921 lounaisranskalaisessa Gascognen maakunnassa vaatimattomaan talonpoikaisperheeseen. Hän sai Camille-isältään rahaakin arvokkaamman perinnön, kasvilääkinnän taidon ja kunnioituksen luontoa kohtaan. Isä, joka oli lähiympäristössään arvostettu luonnonyrteillä parantaja, otti pojan mukaansa kasvienkeruuretkilleen ja opetti tämän tunnistamaan tärkeimmät yrttikasvit. Camillen tiedot perustuivat hänen omaan kokemukseensa sekä suulliseen ja kirjalliseen perimätietoon, joka oli siirtynyt Mességuén suvussa sukupolvelta toiselle yli 400 vuoden ajan. Mességué oppi jo nuorena valmistamaan yrttiuutteita, juomia, puurohauteita sekä jalka- ja käsikylpyjä, jotka tekivät hänet myöhemmin tunnetuksi kaikkialla Euroopassa.

Nizzassa 1940-luvulla alkaneen työuransa alussa Mességué sai kokea paljon vastustusta, sillä hän hoiti erilaisia vaivoja ja jopa sairauksia ilman lääkärinkoulutusta. Hän ei esiintynyt lääkärinä ja hoiti köyhimpiä potilaita jopa maksutta. Silti hänet haastettiin moniin oikeudenkäynteihin, kun tieto itseoppineesta yrttiparantajasta levisi. Oikeudenkäyntien takia Mességué tuli tunnetuksi myös Nizzan ulkopuolella. Maine kasvoi entisestään, kun oikeudessa todistaneet potilaat kertoivat saamiensa yrttihoitojen ja elämäntapaohjeiden hyvää tekevistä vaikutuksista.

Vuosien mittaan Mességuén asiakkaiksi alkoi tulla myös useita tunnettuja henkilöitä, mm. 50-luvun menestynein revyytähti ja superjulkkis Mistinguett, kirjailija Jean Cocteau, Saksan liittokansleri Kondrad Adenauer ja Winston Churchill. Ura huipentui omaan radio-ohjelmaan, lehtiartikkeleihin sekä useisiin kirjoihin, joista Suomeksi on käännetty vain yksi teos. Maurice Mességuén mainetta Euroopassa kuvaa hyvin se, että alkuperäisteos Des hommes et des plantes (Opera Mundi 1970) käännettiin suomeksi jo seuraavana vuonna. Kasvisparantaja kertoo –kirja (WSOY 1971) on edelleen saatavana joistakin antikvariaateista.    

Yksi Mességuén tärkeimmistä tavoitteista oli saada ihmiset ymmärtämään ilmansaasteiden ja ympäristömyrkkyjen haitallisuus. Hän toi väsymättä ilmi kasvinsuojeluaineiden ja ravinnon lisäaineiden haittavaikutuksia jo 50-luvulla. Erityisen aktiivista Mességuén toiminta oli Fleurancen maakunnassa, jonka asukkaat hän saikin laajalti vakuuttuneiksi kasvinsuojeluaineiden haitallisuudesta ja puhtaan luonnon merkityksestä hyvinvoinnille.